Om oss

Vad är samåkning?

I dagens samhälle är det många personer som åker bil dagligen till exempelvis arbetet och fritidsintressen. Samåkning är ett billigt resealternativ där alla resenärer delar lika på bränslekostnaden. Förare sparar pengar eftersom man blir fler personer som delar lika på bränslekostnaden. 

Att samåka är populärt i många delar av världen. I Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien mm finns det ett flertal samåkningsappar på grund av den höga efterfrågan. Oftast kan man skapa ett konto via sin Facebook vilket vi ser många nackdelar med eftersom man till exempel enkelt kan skapa ett falskt Facebookkonto. Vi värderar trygghet och säkerhet väldigt högt i vår samåkningsapp. Vi har inspirerats av apparna i grannländerna och gjort en svensk version som är anpassad efter våra användares behov och önskemål

Vi tar gärna emot feedback från användare där de kan beskriva vilka funktioner de tycker kan läggas till, tas bort eller ändras för att det ska bli smidigare att samåka via BrumApp. 

Tillskillnad från hemsidor och facebookgruppen för samåkning har vi flera funktioner som gör det smidigare och säkrare för personer att hitta personer att samåka med. De främsta fördelarna med samåkning via BrumApp är att det är billigt, socialt och miljövänligt.

 

Intervju med två användare som samåker med BrumApp

Lennart 37 år

Jag åker bil i 30 minuter varje dag till och från jobbet. Det är dels dyrt att betala bensin varje dag och det är tråkigt att sitta själv i bilen. Jag tycker om att det är socialt när man samåker. BrumApp är verkligen en smidig och säker samåkningsapp. Jag har provat olika hemsidor och Facebookgruppen tidigare och känner att säkerheten brister. Jag rekommenderar verkligen BrumApp. 

Therese 25 år

Jag studerar i Lund och mina föräldrar bor i Uppsala. Jag pendlar därför två gånger i månaden till och från min studieort. Att samåka är verkligen bekvämt och mycket billigare än andra resealternativ. Det är trevligt att samåka, framförallt när man har något gemensamt, till exempel att man studerar på samma universitet. Jag vågade inte samåka tidigare när säkerheten på hemsidorna och Facebook var dåligt. Nu känner jag mig säker med Brum eftersom alla användare måste verifiera sig. 

 

Information om BrumApp

BrumApp är en Gratis samåkningsapp för mobiltelefoner. BRUM sammanför människor och gör det enklare, billigare, roligare och mer miljövänligt att resa mellan och inom städer. BRUM fungerar som en länk mellan passagerare och bilförare som vill samåka tillsammans till samma destination.

BrumApp engagerar sig mycket i klimatfrågor och tycker det är en väldigt viktig fråga i samhället. Vårt mål är att minska antalet bilar i trafiken genom att fler samåker och därmed minska mängden farliga avgaser som bilar släpper ut. Vi samarbetar med många företag där deras anställda bland annat använder Brum och samåker till arbetet. Dessutom har vi många svenska kändisar till exempel Petter, Reza Madadi, Robin Quaison, Panetoz som stödjer vår samåkningsapp. 

 

Samåkning är ett perfekt resealternativ när man reser till och från fotbollsmatcher, arbetsplatsen, events, mässor, och flygplatser mm. 

Smarta funktioner i appen:

Säker inloggning - Samtliga användare måste identifiera sig via BankID vid varje inloggningstillfälle. Detta görs av säkerhetsskäl och för användarnas trygghet. Vi tycker att det är viktigt att samåka säkert.

Kommunicera tryggt - Det finns en Gruppchatt för alla Brummare som är inbokade på samma resa. Ingen behöver dela ut sitt privata telefonnummer för att kommunicera och olämpliga meddelanden kan förhindras då alla kan läsa vad som skrivs!

Missa ingen resa - Det finns en Matchningsfunktion som mathar ihop användares reseförfrågningar och sänder ut en notis till din telefon vid matchning. Du behöver alltså inte söka aktivt efter önskad resa.

Rättvisa priser - BRUM räknar ut en ungefärlig bränslekostnad per person genom en Pristabell som finns i varje reseannons, vilket ska förhindra svart taxiverksamhet eller överpriser.

Betygsätt varandra - Genom appen kan förare och passagerare betygsätta varandra efter en avslutad resa. 

Dela appen - Det går att dela sin resa till Facebook direkt i appen för att lättare hitta fler resenärer. Ju fler som samåker, desto billigare blir det. Vi vill göra det enklare för personer att hitta fler att samåka med vilket leder till billigare priser och hjälper klimatet. 

 

Varför det är viktigt att resa miljövänligare

Klimatfrågan är en extremt viktig fråga i samhället eftersom det påverkar oss alla. På grund av växthuseffekten har värmen på jorden ökat vilket har lett till katastrofala naturkatastrofer. Sommaren 2018 märkte vi av de extrema värmehöjningarna som ledde till extrema jordbränder. I andra länder har  bland annat jordbävningar, stormar och andra katastrofer inträffat vilket har påverkat invånarna extremt mycket. En stor del av de farliga avgaser som påverkar växthuseffekten kommer från transportsektorn. Sverige är bland de länder som släpper ut mest avgaser i förhållande till invånare. 

Detta vill vi förändra genom att fler samåker och därmed minskar antalet bilar i trafiken. Genom att fler personer sitter i varje bil istället, kan vi minska mängden avgaser som bilarna släpper ut om det är färre bilar ute på gatorna. BrumApp är ett resealternativ för människor som vill hjälpa varandra och samtidigt göra klimatet en tjänst. Reser du dagligen, veckovis eller ibland till exempelvis arbetet, idrottsevenemang, festivaler eller universitet mm? Samåk med BrumApp så sparar du pengar, gör klimatet en tjänst och samtidigt hjälper andra människor. 

 

Leva miljösmartare

Vi engagerar oss i klimatfrågan och här är fem tips på hur ni kan leva miljövänligare dagligen:

  1. Res miljövänligt
  2. Vara miljösmart hemma
  3. Använda miljösmarta kläder
  4. Äta miljösmart
  5. Välja miljösmarta produkter på jobbet

Resa miljövänligt:

Att resa miljövänligt kan innebära många saker. Det bästa alternativet är att alltid promenera eller cykla. Dock måste många människor resa längre sträckor till exempelvis arbetet eller fritidsintressen och i sådana fall är samåkning ett bra alternativ. Man ska alltid försöka tänka på alternativen man väljer eftersom det har större effekt än man brukar tänka. 

Vara miljösmart hemma:

Det är viktigt att vara miljösmart hemma genom att till exempel använda miljövänliga produkter när man städar och tvättar. Det är viktigt att tänka på att använda produkter som använder så lite kemikalier som möjligt samt att köpa produkter som helst produceras i Sverige eftersom man då slipper transportera varorna genom flera länder. 

Använda miljösmarta kläder

Många är omedvetna om att klädindustrin är en av de industrier som förstör klimatet mest. Det krävs till exempel 200 liter vatten för att skapa ett par jeans. Om man räknar hur många klädesplagg man har hemma och hur mycket vatten som krävs för att skapa respektive plagg, märker man att det ofta krävs många tusen liter vatten för att skapa kläderna i ens garderob. Välj därför kläder som skapats på ett miljövänligt sätt med miljövänliga produkter. 

Äta miljösmart

Matindustrin släpper ut mer farliga avgaser än hela transportsektorn tillsammans. Transportsektorn avser flyg, buss, bil, båt. Det är en skrämmande fakta som många inte känner till och om vi inte gör något åt detta, kommer vi aldrig kunna uppnå våra klimatmål som internationella organisationer sätter upp. Ett tips är att alltid köpa närodlat och ekologiska varor från Sverige, både när det gället kött och grönsaker. 

Välja miljösmarta produkter på jobbet

Många arbetsplatser är inte måna om att välja miljösmarta produkter. Det är viktigt att till exempel återvinna papper som inte används, eftersom pappersfiber är en fullgod råvara som kan återvinnas till nya produkter mellan fem till sju gånger. Dessutom är det viktigt att använda miljösmartaprodukter på arbetet till exempelvis städning. 

Vi måste alla bidra tillsammans om vi ska kunna rädda den värld som vi människor systematiskt förstör. Stöd BrumApp, precis som många kändisar gör genom att sprida oss på sociala medier, rekommendera oss till era vänner och bekanta. Vi tycker samåkning är ett sätt där vi gemensamt kan göra skillnad dagligen. Att kunna samåka smidigt och säkert är ett viktigt verktyg för att privatpersoner ska kunna göra skillnad för klimatet genom att göra en liten tjänst varje dag.